De dramatische ondergang van prins ‘Air Miles Andy’

Hoe kwam het zover? Lange tijd beschouwden de Britten prins Andrew als de darling van de royals. Na zijn glanzende militaire loopbaan benoemde de regering hem tot speciale handelsgezant om de zakenbelangen van het Verenigd Koninkrijk te promoten. In die rol vloog hij de hele wereld over en schudde hij de handen met wereldleiders, beroemdheden en captains of industry. Het leverde hem de bijnaam ‘Air Miles Andy’ op.

Zo kwam hij in aanraking met de steenrijke investeerder Jeffrey Epstein en diens Britse vriendin Ghislaine Maxwell. Als volwaardig lid van de internationale “glitzocracy” mengde het tweetal zich moeiteloos in de kringen van de superrijken en beroemdheden. De prins raakte innig bevriend hen. Andrew bezocht feestjes van Epstein en Maxwell en verbleef geregeld bij het paar. Op zijn beurt nodigde de prins Epstein en Maxwell uit voor logeerpartijtjes in de kastelen van de Queen.

Seksfeestjes

Epstein was berucht om zijn seksfeestjes met minderjarige meisjes. In 2005 liep hij voor het eerst tegen de lamp en drie jaar later werd hij veroordeeld voor het uitlokken van seks met een 14-jarig meisje. Hij kwam er aanvankelijk af met milde gevangenisstraf die hij grotendeels in huisarrest mocht uitzitten. Prins Andrew zou ook na die veroordeling bevriend blijven met Epstein en Maxwell.

Na nieuwe onthullingen werd de financier in 2019 opnieuw gearresteerd. Epstein wachtte de uitkomst van de rechtszaak niet af en pleegde zelfmoord in zijn cel. De Amerikaanse justitie richtte vervolgens de pijlen op Maxwell. Zij werd onder meer aangeklaagd voor het ronselen van minderjarige meisjes voor Epstein. Maxwell werd een paar weken geleden schuldig bevonden door een Amerikaanse rechtbankjury.

Het was in de Londense woning van Maxwell waar prins Andrew in aanraking kwam met Virginia Giuffre. Een foto uit 2001 toont een 41-jarige prins Andrew die zijn arm heeft geslagen om de 17-jarige Giuffre. Volgens de Amerikaanse was het die woning waar de prins haar voor het eerst misbruikte. In tv-interviews zei ze dat ze als seksslaaf van Epstein de opdracht kreeg het bed te delen met prins Andrew. Later dat jaar zou Andrew haar nog twee keer verkrachten, aldus Giuffre.

Begin van het einde

De beschuldigingen van Giuffre zouden het begin van het einde inluiden voor de prins. Andrew probeerde op alle mogelijke manieren de civiele zaak van Giuffre tegen te houden, maar tevergeefs. Een Amerikaanse rechter oordeelde eerder deze week dat de rechtszaak kon doorgaan.

Het was de druppel voor de Queen. Een dag na de uitspraak van de rechter besloot ze haar zoon zijn titels te ontnemen. De koningin wil de rechtszaak, met mogelijk nog meer pijnlijke onthullingen, duidelijk niet afwachten. Reputatie is heilig voor The Firm, zoals de Britten hun koningshuis noemen. De Queen, murw gebeukt door het pr-drama dat prins Andrew heet, wil de reputatieschade nu zo veel mogelijk beperken.

Bericht vervalt om VERVALTIJD op VERVALDATUM